Kjo faqe përdor cookie teknike, analitike dhe të palëve të treta.
Duke vazhduar shfletimin, ju pranoni përdorimin e cookies.

Preferences cookies

PRISHTINË l Ekspozita: I shtrenjti Pinok – Dizajnera dhe grafistë italianë ridizejnojnë kukullën më të famshme në botë

Instituti Italian i Kulturës në bashkëpunim me Ambasadën Italiane në Prishtinë ka kënaqësinë të prezantojë ekspozitën: I shtrenjti Pinok – Dizajner dhe grafistë italianë ridizejnojnë kukullën më të famshme në botë, kuruar nga Giulio Iaccheti me dizajn ekspozite nga Matteo Vercelloni dhe dizajn grafik nga Federica Marziale Iadevaia.

Me rastin e 140 vjetorit të botimit të parë të librit “Aventurat e Pinokut – historia e një kukulle” të Carlo Collodi-t, libri italian më i përkthyer në botë, Muzeu i Dizajnit ADI prezantoi një përzgjedhje projektesh kushtuar ikonës që frymëzoi breza krijuesish dhe mendimtarësh.

Ekspozita zë fill me një seksion historik, kuruar nga Marco Belpoliti, i cili mirëpret vizitorin me kopertina, vizatime dhe ilustrime historike dhe përfundon me një përzgjedhje vizatimesh origjinale, të marra nga një prej veprave më të fundit të Andrea Branzi (Pinocchio? ed. Libri Scheiwiller), arkitekt, dizajner, teoricien dhe protagonist i padiskutueshëm i avangardës radikale që u nda nga jeta së fundmi, të cilit i kushtohet ekspozita. Ndër mjeshtrit e dizajnit italian, Andrea Branzi në fakt ka krijuar vizionin e tij personal të përrallës së famshme të Collodi-t, me njëqind vizatime që përshkruajnë historinë e kukullës më të njohur italiane.

Zemra e “I shtrenjti Pinok” janë 62 projekte të reja nga 31 stilistë dhe 31 grafistë, krijuar posaçërisht për ekspozitën, “një shprehje ndryshe e ndjenjave dhe veprimeve të shumë stilistëve italianë: një vështrim i zgjeruar, kaleidoskopik, befasues, i aftë për të treguar. aftësinë e dizajnit italian në krijimin e imazheve dhe objekteve të pakohëshme, duke festuar kështu mitin e Geppetto-s, dizajnerit të parë italian!” (Giulio Iachetti)

Kukullat Pinok, të konceptuara falë bashkëpunimit të kompanive, artizanëve të kualifikuar dhe në disa raste të vetëprodhuara, janë vendosur në një karusel të madh rrethor.

Në këtë seksion është shtuar një koleksion objektesh të prodhuara nga kompanitë më të rëndësishme Made in Italy dhe të frymëzuara nga ikona e Pinokut.

Ekspozita është krijuar me kontributin e Abet Laminatit.

Përurimi 04/06/2024 në orën 19:00

Prishtina Mall M2 (Prishtinë – Ferizaj)

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më 29.04.2024

  • Organizuar nga: Instituti Italian i Kulturës në Tiranë, Ambasada e Italisë në Prishtinë dhe ICE Tiranë
  • Ne bashkepunim me: Pristina MALL